Ajankohtaista

Hanke paransi yrittäjien työssä jaksamista sekä sosiaalisia verkostoja

Myös osallistujien motivaatio huolehtia omasta hyvinvoinnistaan parani. Suosituimpia tapahtumia olivat ulkoiluretket (metsäkävelyt, frisbeegolf, lumikenkäilyt, melonta- ja saunaillat, Outdoor Escape). Seuraavaksi enisten pidettiin erilaisista lajikokeiluista, kuntosalikursseista ja luovan toiminnan pajoista. Myös Voi hyvin Pälkäneellä -virtuaalimessut oli pidetty tapahtuma.

Hankkeessa järjestettiin kolmen vuoden aikana 106 erilaista tapahtumaa tai kokoontumiskertaa. Näihin osallitsui noin 120 eri yrittäjää. Osallistumiskertoja oli yhteensä 698.

 

Yrittäjät ylittivät itsensä seikkailupuistossa

Elokuun ensimmäinen torstai-ilta tarjosi hyvän kelin tutustumiseen Sappeen seikkailupuistoon. Kypärät päähän, valjaat päälle ja testiradan jälkeen tositoimiin! Radat tarjosivat mahdollisuuksia itsensä ylittämiseen, uusien lihasten löytymiseen, huikeisiin vaijeriliukuihin ja tietysti mukavaan yhdessäoloon muiden yrittäjien kanssa. 

Anna palautetta

Hankkeen loppusuora on käynnistynyt ja valmistamme loppuraportin elokuun alkuun mennessä. Pyydän SInua antamaan palautetta, olet sitten ollut aktiivinen osallistuja, täysin tietämätön koko hankkeesta tai jotain siltä väliltä. Palautteen pohjalta arvioimme hankkeen tuloksia ja kehitämme yrittäjäyhdistysten toimintaa edelleen.

Palautekysely löytyy yläpalkista. Kyselyyn vastaaminen vien noin kaksi minuuttia.

 

Kesällä kokoonnutaan yhteen liikumaan ja istumaan iltaa

Koronarajoitusten hellitettyä ainakin toistaiseksi olemme järjestämässä mukavaa yhdessäoloa ulkosalla. Toukokuun kolmantena perjantaina pelaamme frisbeegolfia Luopioisten upealla radalla ja jatkamme illanviettoa Liekin terassilla.

Kesäkuun 11. päivä teemme lepposian pyöräretken Kukkian ympäri sähköläskipyörillä. Matka on noin 52 kilometriä.

Heinäkuussa tutustumme Sappeen upouuteen seikkailupuistoon ja elokuussa vietämme hankkeen päätösiltaa melonnan ja saunomisen merkeissä.

 

Muutoksia koronatilanteen vuoksi (päivitys maaliskuulta)

Olemme siirtäneet seinäkiipeilyn huhtikuulle. Retki toteutuu, jos se on koronan vuoksi varmasti turvallista. 

Toukokuulle suunniteltu Flow Park retki siirtyy heinäkuulle, sillä Sappeeseen avataan uusi seikkailupuisto. Miksi lähtisimme merta edemmäs kalaan, kun kotinurkille tulee parasta laatua?

Frisbeegolfin ja illanvieton ajankohta on toukokuun lopulla. Odottelemme mahdollisuutta viettää iltaa Liekissä, vaihtoehtona on rantapiknik viime vuoden tapaan. Päivämäärä varmistuu huhtikuun puolivälin jälkeen.

Kesäkuun läskipyöräilyretki 11.6.2021 ainakin on varmaa. Sähköläskipyöriä on tarjolla rajoitettu määrä, joten ilmoittaudu ajoissa Marja-Liisalle marja@sirium.fi. Pyöräilemme upeissa maisemissa Kukkian ympäri ja pidämme taukoja sopivin väliajoin parhaissa paikoissa.

 

Selänhuoltopajasta hyviä ohjeita

Helmikuun selänhuoltopajassa kuulimme naprapaatti Vesa Tabellin ja fysioterapeutti, MyFascia -kehittäjä Mika Pihlamin tietoiskut sekä teimme harjoituksia Method Putkisto- ja MP Pilates -ohjaaja Jaana Ketolan ja MyFascia-terapeutti Matti Kettusen ohjaamina. 

Tiesitkö, että Pälkäneellä saa selkävaivoihin apua ainakin 12 eri palveluntarjoajalta? Koostimme tiedot tiedostoon: Selanhuoltopaja

 

Lumikenkäretki oli huippukokemus

Helmikuun alun lumikenkäretki Sappeessa keräsi mukavasti osallistujia. Reippailimme pääasiassa omaa reittiämme umpihangessa pysytellen virallisen reitin tuntumassa. Mukavaa liikuntaa parhaassa porukassa!

 

 

Uusia mukavia tapahtumia pitkin kevättä

Hankkeen tapahtumakalenteri on juuri päivittynyt. Luvassa on lumikenkäilyä ja selänhuoltopaja helmikuussa, seinäkiipeilyä maaliskuussa, retki Flow parkiin sekä frisbeegolfia ja illanvietto Luopioisissa toukokussa, Kukkian ympäripyöräily sähköläskipyörillä kesäkuussa sekä elokuun alun melonta- ja saunailta, joka on samalla hankkeen päätöstapahtuma. Tapahtumat ovat avoimia ja edullisia kaikille Pälkäneen seudulla toimiville ja asuville yrittäjille. Laita seuraavat aajankohdat kalenteriisi: 

 • 2.2.2021 klo 13-16 Lumikenkäilyä ja kahvit Sappeessa, osallistumismaksu 15 e
 • 24.2. klo 18-19.15 Selänhuoltopaja Teams-yhteydellä, osallistumismaksu 10 e
 • 11.3.2021 klo 17.30 – 21 Retki Tampereen Kiipeilykeskukseen Nekalaan, matkat yhteiskyydeillä tai omilla autoilla, osallistumismaksu 15 e
 • Toukokuun alkupuolella Retki Flow parkiin, osallistumismaksu 15 e
 • Toukokuun loppupuolella frisbeegolfia ja illanvietto Luopioisissa, osallistumismaksu 10 e
 • 11.6. klo 14-> Kukkian ympäripyöräilyretki sähköläskipyörillä ja illallinen Liekissä, osallistumimaksu noin 25 e. Sähköläskipyöriä on seitsemälle, hyväkuntoiset voivat lähteä mukaan myös omalla pyörällä.
 • Elokuun alussa hankkeen päätöstapahtuma: melontaa ja saunailta, paikka vielä avoin

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

dav

Läskipyörätestaus hurmasi iskuryhmän

Joulukuinen räntäsade kehysti maisemaa, kun neljän yrittäjän tehoryhmämme testasi sähköläskipyöriä Kaupin metsissä Tampereella. Kokemus yllätti positiivisesti. Pyörä kulki lumipeitteisellä tiepohjalla hyvin ja sähköavustus tasoitti ryhmäläisten kuntoeroja. Viihdyimme retkellä niin hyvin, että sitä piti jopa jatkaa pienellä koukkauksella ennen paluuta vuokraamolle. Olo oli hyvä ja hymy kaikkien kasvoilla, vaikka olimme kahden tunnin räntäsateessa retkeilyn jälkeen märkiä kuin uitetut koirat. Vahva suositus tälle lajille!

Lue uusin uutiskirjeemme

Uusimmassa uutiskirjeessämme on painavaa asiaa yrittäjän riskien hallinnasta. Yrittäjä on yrityksensä tärkein resurssi. Siksi yrittäjän terveydestä huolehtiminen on riskien hallinnassa hyvin tärkeää vakuutusten ja tärkeiden papereiden hoitamisen ohella.

Linkki uutiskirjeeseen

Katse omaan terveyteen!

Tänä syksynä hyvinvointihankkeen pääteemana on yrittäjän terveys. Järjestämme aiheeseen liittyen kolme asiantuntijaluentoa, joita voit seurata tilattavan linkin kautta omalta koneeltasi tai tulla seuraamaan tilaisuutta muiden yrittäjien seuraan.

Olemme myös neuvotelleet edullisen ja helpon mahdollisuuden oman terveytesi vuositarkastukseen. Verikokeet ja mittaukset hoitajan luona toteutetaan maanantaina 19.10. klo 8-10 Pälkäneen Hoitokeskus VeePeeKoon tiloissa osoitteessa Koulutie 3 ja saat edullisen mahdollisuuden käydä Kangasalla usean alan erikoislääkärillä. Lue lisää tapahtumistamme ja varaa pian oma aikasi sairaanhoitajakäynnille!

Messuille ehtii vielä, lähetys on katsottavissa vielä pitkään

Lauantainen messulähetyksemme ja -sivustomme on tähän mennessä kerännyt yli 1000 katsojaa! Näytteilleasettajien sivuilla on käyty yhteensä 1500 kertaa. Luvut kasvavat vielä, sillä huikea Kulttuuriosuuskunta Terän toteuttama lähetys on katsottavissa vielä kuukausien ajan. Samoin Pysy Vaismaan kuvaamat mainiot näytteilleasettajavideot ovat nähtävissä messujen näytteilleasettajasivulla. Messusivun toteuttajana on Chase & Snow Oy.

Kiitos Pälkäneen kunnalle yhteistyöstä yhteisten messujen järjestämisessä ja kiitos kaikille messujen tekemiseen eri tavoin osallistuneille! Päätös virtuaalimessuista tehtiin vain reilut kaksi viikkoa ennen h-hetkeä ja saimme loistavien, paikallisten yhteistyökumppaniemme kanssa aikaan upean lopputuloksen.

Messusivusto on avattu ja lähetys tulee la 5.9.2020 klo 12-15

Voi hyvin Pälkäneellä ja Maalle asumaan -messut järjestetään lauantaina 5.9. klo 12-15 striimattuna lähetyksenä osoitteessa messut.palkane.fi.

Messulähetys on ammattitaidolla tehty kolmetuntinen ohjelma Pälkäneestä, maalla asuminen onnesta ja mahdollisuuksista sekä hyvinvoinnista. Ääneen pääsee moni alueemme aktiiveista sekä tietenkin messujen vetonaulat Jutta ja Juha Larm (alkaen klo 12.30) ja Lotta Ansakorpi (alkaen klo 13.30). Lisäksi ohjelma tarjoaa tietopaketteja asumisesta ja rakentamisesta kiinnostuneille sekä tietoa harrastusmahdollisuuksista ja hyvinvoinnista. 

Messut toteutetaan virtuaalisesti

Voi hyvin Pälkäneellä ja Maalle asumaan -messut järjestetään lauantaina 5.9. klo 12-15 striimattuna lähetyksenä.

Syyskuun yhdistettyjen messujen monipuolinen ohjelma tarjoaa tietopaketteja asumisesta ja rakentamisesta kiinnostuneille, tonttikierroksia sekä tietoa harrastusmahdollisuuksista ja hyvinvoinnista. Messujen kohokohtana esiintyvät Lotta Ansakorpi sekä Jutta ja Juha Larm. Messujen ohjelma koostuu seuraavista osista:

 • Näytteilleasettajien esittelyvideot ja niiden striimattavat koosteet
 • Rikasta elämää maaseudun asuin- ja työyhteisöissä/Leena Ilmola
 • Tragedian kääntöpiiri/Lotta Ansakorpi
 • Valkeakosken Musiikkiopiston esitys
 • Tonttikierrokset
 • Hoop dance -koreografia/Pyrokratia ry
 • Yrittäjän työterveys ja sairauksien ennaltaehkäisy/Terveystalo
 • Arjen sankaruus/Jutta ja Juha Larm
 • Yrittäjä ja sairastuminen, tietoa kuntoutumahdollisuuksista/Fennia ja ELO
 • Luja-Lukon harrastusten esittely

Seuraa tapahtuman tiedotusta facebookissa, Sydän-Hämeen Lehdessä sekä täällä hyvinvointihankkeen kotisivuilla.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Pälkäneen kunta ja Pälkäneen seudun Yrittäjien Hyvinvointihanke.

 

Outdoor Escape tarjosi pähkinöitä purtavaksi

Kesäkuun alussa toteutettu Outdoor Escape kokosi kuusi reipashenkistä yrittäjää selvittämään Amazing Cityn laatimaa tehtäväkokonaisuutta. Ryhmät suoriutuivat visaisista rasteista hienosti ja sopivasti sateen alkaessa lähdimme jatkamaan iltaa After Workin merkeissä Aapiskukon pizzojen ääreen.

 

Kesäkuussa kokoonnumme nauttimaan luonnosta ja hyvästä seurasta

Torstaina 4.6. klo 18 alkaen seikkailemme Syrjänharjussa pienryhmissä Outdoor Escapen puitteissa. Kokoonnumme ensin Aapiskukon parkkipaikalla, josta lähdemme harjuun Amazing Cityn ohjauksessa. Seikkailun jälkeen jatkamme AfterWork-iltaa Aapiskukon kabinetissa. Hanke tarjoaa osallistujille pizzaa. 

Keskiviikkona 17.6. klo 17 lähdemme melomaan Kostianvirralle. Kokoonnumme kunnan kajakkivarastolla, joka sijaitsee osoitteessa Nenäpääntie 13 (Nenäpääntien päässä oleva parkkipaikka). Täälläkin ohjauksesta vastaa Amazing City. Melonnan jälkeen vietämme saunailtaa Onkkaalan rantasaunalla (Lomakodintie 13).

 

Frisbeegolf ja piknik toivat hyvää mieltä

Perjantaina 22.5. harjoittelimme ja pelasimme frisbeegolfia Tupenpurijat ry:n asiantuntevalla opastuksella. Luopioisten rataa kiersimme kahden henkilön joukkueissa, joista voiton nappasivat Suvi SImola ja Benjam Härkälä. Lopuksi nautimme Liekin maistuvista retkieväistä Kukkia upeissa rantamaisemissa. 

 

 

Hyvinvointihanke toimii myös poikkeusoloissa

Päivitys 22.3.2020 klo 8.30

Yrittäjien hyvinvointi on kovalla koetuksella erityisesti nyt poikkeusoloissa. Hyvinvointihanke pyrkii omalta osaltaan tukemaan yrittäjien jaksamista ja selviytymistä tarjoamalla keskusteluapua asiantuntijoiden  kanssa ja hyvintointia tukevia työpajoja etäyhteyksien avulla sekä kannustamalla yrittäjiä omatoimiseen liikuntaan.

 • Järjestämme ke 8.4.2020 maalaustyöpajan Skype-yhteyden avulla 
 • Hyvinvoiva yrittäjä selviytyy -työpajat pidetään ke 15.4.2020 ja ti 12.5.2020
 • Voit tilata Marja-Liisalta jumppaohjeet omatoimisen liikunnan tueksi. Sisäjumppaohjelma on valmiina ja ulkoilun yhteyteen sopiva ohjelma valmistuu viikon 13 aikana.
 • Jos haluat kysyä lenkkiseuraa muista yrittäjistä, ilmoittaudu mukaan WhatsApp -ryhmään lähettämällä puhelinnumerosi sähköpostilla Marja-Liisalle marja@sirium.fi.
 • Keskusteluapua on tulossa ajanvarauksella. Tiedot asiantuntijoista ja ajankohdista varmistuvat viikon 13 aikana.

Tapahtumiamme on siirretty myöhäisemmäksi ja tarvittaessa niitä siirretään edelleen. Toistaiseksi seuraavat tapahtumat ovat kuitenkin kalenterissa: 

Kesälle on tulossa myös suunnistuskoulua ja retki Flow Parkiin. 

Voi hyvin Pälkäneellä -messut pidetään Yrittäjän päivänä 5.9.2020 yhdessä Pälkäneen kunnan Maalle Asumaan -messujen kanssa. Paikkana on Kostia Areena.

 

Voi hyvin Pälkäneellä messut siirretään syksyyn

Päivitys 12.3.2020 klo 14.40: Hallituksen juuri antaman suorituksen mukaisesti messumme on peruttu. Haluamme osaltamme välttää koronaviruksen leviämistä tietoisina siitä, että tartuntoja on havaittu viime päivinä lähialueillamme. Siirrämme messut syksyyn.

 

Hyvinvoingia työpajoista ja energiaa TRE:stä

Hyvinvoiva yrittäjä menestyy -työpaja keräsi 15.1. Aapiskukolle kymmenen yrittäjää. Hanna-Leena Vuojärvi piti napakan tietoiskun yrittäjän ravitsemuksesta ja Ykä Koskisen johdolla pohdimme keskustellen jaksamiseen ja mielen hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. 

Tiistaina 21.1. kahdeksan rohkeaa tuli kokeilemaan TRE-menetelmää eli tärinäterapiaa Kankahuven saunalle. Matti Kettunen johdatti ryhmän menetelmän saloihin ja jokainen sai itse kokea menetelmän vaikuttavuutta kehoonsa ja oloonsa. 

– Rentoutti todella tohokkaasti ja tuli energinen olo, Leena Ilmola kehui harjoituksen päätteeksi. 

TRE-kokeilun jälkeen Kankahuven saunalle pidettiin Hyvän elämän työpajan aloitustilaisuus. 

Kati Valkonen, Matti Kettunen ja Jaana Ketola keskustelivat TRE-menetelmästä harjoituksen jälkeen.

 

Kevään 2020 ohjelma on valmistunut, laita päivämäärät kalenteriin!

Nyt ensi vuoden kalenteri esiin ja hyvinvointi teemaksi. Tule mukaan kuntosalikurssille, Hyvinvoiva yrittäjä menestyy! -työpajoihin ja/tai Hyvän Elämän Työpaja -ryhmään. Vietämme myös mukavia hetkiä lumikenkäilemässä, Outdoor Escape -tapahtumassa, frisbeegolf-radalla sekä meloen Kostianvirralla. Jos haluat löytää itsellesi uuden rentoutumismuodon, tule kokeilemaan tärinäterapiaa ja/tai tanssia. Luovuutta herättelemme kuvataideillassa sekä etsimällä ratkaisuja yrittäjän stressiin huumorin ja draaman keinoin.

Tapahtumamme ovat avoimia kaikille Pälkäneen seudulla asuville ja toimiville yrittäjille yhdistysten jäsenyydestä riippumatta. Tervetuloa mukaan! 

Tapahtumiin toivotaan ennakkoilmoittautumista hankevetäjä Marja-Liisa Suomalaiselle marja@sirium.fi tai tekstiviestillä gsm 040 578 0782.

Lisätietoa työpajoista:

Hyvinvoiva yrittäjä menestyy -työpajat

Haluatko kehittää työssä jaksamistasi? Hyvinvoiva yrittäjä menestyy -työpajat ovat juuri sinulle! Kouluttaja, yrittäjä Ykä Koskinen Buustista tarjoaa meille tietoa ja eväitä vertaiskeskusteluun. Voit osallistua yksittäiseen tai useampaan työpajaan. Työpajat maksavat 15 e/krt.

Hyvän Elämän Työpaja

Onko elämässäsi ylimääräistä kuormitusta, joka vaikeuttaa yrittäjänä toimimista? Tule jakamaan huolesi ja kokemaan vertaistukea muilta, erilaisissa elämäntilanteissa kamppailevilta yrittäjiltä Hyvän Elämän Työpajaan (HET). Aloitus- ja tutustumiskäynti pidetään tiistaina 21.1.2020 klo 19.30-21. Kankahuven saunalla. Aloitustilaisuus on maksuton ja sitoutumisen ryhmään voi päättää tämän jälkeen.

Ryhmäytymismatka Frantsilan Hyvän Olon keskukseen on 28.-29.2.2020. Tämän jälkeen ryhmä viisi kertaa erikseen sovittavina aikoina. HET sisältää FirstBeat-mittauksen analyyseineen sekä asiantuntijatietoiskut kolmella kokoontumiskerralla. Tietoiskujen aiheina ovat Terveyden seuranta osaksi vuosikelloa, Uniongelmat ja niiden hoito sekä Työnohjaus työssä jaksamisen tukena. Ryhmän päätösmatka toteutetaan syksyllä 2020. Kokonaisuus maksaa 250 e/osallistuja. Ryhmään mahtuu 10 yrittäjää.

 

Irtiotto arjesta teki hyvää

Vierumäen reissu toteutettiin 13 yrittäjän voimin. Kokeilimme jousiammuntaa ja curlingia, kisailimme pantomiimien ja liikunnallisten tehtävien avulla, rentouduimme ja venyttelimme, keilasimme sekä saunoimme ja nautimme hyvästä ruoasta. Mahtava porukka!

Jousiammunta oli lähes kaikille uusi kokemus. Etualalla tähtäämässä Anssi Kukkonen.
Jousiammunta toi onnistumisen elämyksiä muun muassa Sari Päätalolle.
Curlingin kokeilu ja pieni ottelu päätti hauskan yhteisen viikonlopun.

 

Luova kirjoittaminen virkisti aivoja

Toiveuusintana toteutettu luovan kirjoittamisen työpaja pidettiin Nuijantalon kahvilassa 7.11.2019. Maistuvien tarjoilujen lomassa vaihdettiin ensi kuulumisia. Luovuus päästettiin valloilleen, kun Marketta Pyysalo johdatti osallistujat luomaan lennokkaita tekstejä ja tarinoita omasta tai kuviteellisesta näkökulmasta. 

Marketta Pyysalo johdatti osallistujat kirjoittamaan kertomalla pieniä tarinoita kirjallisuudesta ja kirjailijoista.
Luovan kirjoittamisen työpaja pidettiin Nauijantalon kahvilassa.

 

Ajanhallintakoulutus antoi eväitä oman toiminnan suunnitteluun

Hyvinvointihankkeen ja Pälkäneen kunnan yhteistyössä toteuttama ajanhallintakoulutus veti kaikkiaan yli 40 henkilöä tarkastelemaan omaa ajankäyttöään. Koulutus järjstettiin 5.11.2019 Yhteiskoulun auditoriossa kahteen kertaan. Näin mahdollisimman monella oli tilaisuus osallistua.

Kouluttaja Elisa Salminen kehotti osallistujia pohtimaan tehtävien tärkeys- ja kiireellisyysjärjestystä sekä rajoittamaan työhön keskittymistä häiritseviä asioita. Hän anoit myös vinkkejä ajankäytön tehostamiseen.

Saapuville osallistujille tarjoiltiin Tauko Kahvilan valmistamat smoothie-maistiaiset. Ennen aamupäivän koulutuksen alkua paikalliset hyvinvointialan yrittäjät Kirsi Urkko/Apukikka, Reetta Heikkilä sekä Annika Kivistö/Hyvinvointipalvelut Velnessi esittelivät toimintaansa napakoiden hissipuheiden kautta. Illan koulutuksessa esittäytyi Jaana Ketola/Jaksava Keho.

Kirsi Urkko/Apukikka oli yksi hissipuheen pitäneistä hyvinvointialan yrittäjistä.
Noora Rosberg nautti smootiemaistiaisen, joita Tauko-Kahvila oli valmistanut koulutukseen saapuville.

 

 

Hyvinvointialan yrittäjät esittelivät toimintaansa ajanhanllintakoulutuksen yhteydessä.

 

Kannustavaa palautetta osallistujilta

Yrittäjät ovat kokeneet hankkeen tapahtumat hyvinä rentoutumis- ja verkostoitumistilaisuuksina, joissa pääsee kokeilemaan uusia asioita turvallisessa ympäristössä yhdessä vertaisten kanssa. Kokeilut virkistävät aivoja ja liikunnalliset aktiviteetit parantavat fyysistä hyvinvointia. Muun muassa melonta- ja lumikenkäretket, frisbeegolf ja ratsastuksen kokeilu ovat olleet suosittuja ja pidettyjä tapahtumia.

”On ollut mukava päästä porukalla kokemaan uusia ja mielenkiintoisia lajeja ammattilaisten vetämänä ja huomata, että jotkin lajit ovat niin oma juttu, että niistä tulee osa arkea, joka taas parantaa yrittäjän fyysistä sekä psyykkistä hyvinvointia.”

Hyvän elämän työpaja -työskentely antoi vertaistukea ja apua jaksamiseen kriisin keskellä eläville yrittäjille. Kurssi jatkuu kuluvana kautena ja lisäksi käynnistyy uusi ryhmä.

”Hyvinvointihake on tuonut uusia yrittäjätuttavuuksia ja vahvistanut vanhoja.”, ”Osallistuminen hankkeen tapahtumiin on piristänyt oloa ja tuonut iloa elämän.”

Hyvinvoiva yrittäjä menestyy -työpajoissa keskitytään oman jaksamisen ja hyvinvoinnin kehittämiseen. Luovuus käyttöön -työpajoissa herätellään luovuutta toimimaan yrittäjätoiminnan tukena.

”Hyvinvointihankkeen avulla olen pystynyt olemaan muiden yrittäjien parissa, tekemään uusia asioita, kuulumaan ’uuteen’ porukkaan, kuulemaan asioista yhdessä, rennosti ilman titteleitä.
Itseasiassa kun hankkeen avulla tekee jotain uutta, niin pystyy ja jaksaa muuallakin tehdä uutta ja erilaista.”

Kuntosalikursseilla on opeteltu oikeita liikeratoja ja fyysistä hyvinvointia edistävää tapaa harjoitella. Kursseja on tähän mennessä ollut neljä ja niitä on toivottu lisää.

”Minulle hanke on osoittanut, että kuntoilun aloittaminen yhdessä toisten yrittäjien kanssa antaa motivaatiota sen jatkamiseenkin. Yhdessä tekeminen on vielä mukavaakin.”

Hyvinvointihanke on ensimmäisen toimintavuotensa aikana saanut mukaan toimintaansa reilun viidenneksen alueella toimivista yrittäjistä. Osallistumisaktiivisuutta pyritään lisäämään entisestään.

 

Kuva: Katja Linnainmaa.

Patikointi- ja nuotioretki Pihtilammelle tehtiin aurinkoisessa säässä

Aurinkoinen syyskeli kruunasi patikointiretkemme Pihtilammella. Pälkäneen Yrittäjien pj Satu Ukkonen teki nuotiotulet valmiiksi ja tunnin kävelyn jälkeen nautimme eväistä ja hyvistä keskusteluista tulen äärellä. Mukana olli myös Pirkanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Janne Vuorinen.

Kiitos kaikille osallistuneille, oli mukava retki!

  

  

Syksyn ohjelma on valmistunut!

Hyvinvointihankkeessa tapahtuu monenlaista taas syksyn 2019 aikana. Tule mukaan toimintaamme!

Onkkaalan kuntosalikurssi Kostia-Areenalla on täynnä. Kurssi alkaa keskiviikkona 18.9. klo 19 ja sisältää neljä kurssikertaa. Omavastuuosuus on 30 euroa.

Sunnuntaina 22.9.2019 klo 11-14 teemme verkostoitumis- ja luontoretken Pihtilammen ympäristössä. Retki on ilmainen.

Yrittäjän hyvinvointi -työpajat käynnistyvät tiistaina 24.9.2019 ja jatkuvat kevääseen 2020 saakka. Tule mukaan kohentamaan hyvinvointiasi! Työpajat maksavat 15 euroa/krt tai 80 euroa/koko ohjelma.

Luovuutta herätellään syksyn mittaan kahdessa työpajassa. Draamatyöpaja pidetään sunnuntaina 13.10.2019 (paikka varmistuu myöhemmin) ja Luovan kirjoittamisen työpaja torstaina 7.11.2019 Nuijantalon kahvilassa. Työpajat ovat maksuttomia.

Terveyden edistämisen viikolla järjestämme tiistaina 5.11. teemapäivän yhteistyössä Pälkäneen kunnan kanssa. Ohjelmassa on muun muassa ajanhallintakoulutusta, paikkana yhteiskoulun auditorio. Tästä tarkempaa tietoa syyskuun aikana.

Marraskuussa 16.-17.11.2019 teemme viikonloppumatkan Suomen Urheiluopistolle Vierumäelle.

Jatkamme myös lajikokeiluja viime vuoden tapaan. Jos sinulla on mielessä jokin Pälkäneellä harrastettava laji, jota haluaisit kokeilla yhdessä muiden yrittäjien kanssa, ota rohkeasti yhteyttä marja@sirium.fi . Tähän mennessä on toivottu ainakin ratsastusta ja avantouintia.

Melonta- ja savusaunaillassa mukana 15 yrittäjää

Loppukesän kaunein hellepäivä osui kuin tilauksesta torstaille 29.8.2019, jolloin käynnistimme syksyn toimintakauden melomalla Rajalansaareen. Saaressa meitä odottivat leppeät sauvusaunan löylyt sekä leirinuotio. Osa porukasta inoutui melomaan myös Rajalansaaren ympäri. 

Mukana melomassa oli myös Pirkan Helmi ry:n tiedottaja Johanna Veijanen sekä 24.9. alkavan Yrittäjän hyvinvointi -työpajakurssimme kouluttaja Ykä Koskinen Buustista. Näistä pian lisää tässä sivustolla.

 

Kesäteatteriretki Viikinsaareen viihdytti 

Elokuun 10. päivä järjestetty Luopioisten ja Pälkäneen yrittäjäyhdistysten ja hyvinvointihankkeen yhteinen kesäteatteriretki keräsi mukaaansa 35 pälkäneläistä yrittäjää ja yrittäjän puolisoa. Luopioisten linja kuljetti Kyynäröltä Laukontorille, josta väki siirtyi lautalla Viikinsaareen katsomaan 506 Ikkunaa -musiikkikomediaa. Väliajalla seurue nautti hyvinvointihankkeen kahvi- ja leivostarjoiluista Aito Säästöpankin tarjoaman avecin siivittäminä. 

Paluumatkalla bussissa oli iloinen ja rentoutunut tunnelma. Osallistujat kiittelivät yhdistysaktiiveja hyvistä järjestelyistä.

Hyvinvointihankkeen joukkue vei voiton Extreme-kisassa

Kostianvirran rannalla 3.8.2019 järjestetyn kolmannen Varrella Virran -tapahtuman sykkeeseen kuului tänäkin vuonna extreme-kisa, jossa kolme joukkuetta etsi erilaisten haasteiden kautta puulaattoja.

Hyvinvointihankkeen joukkueessa kisasivat Jaana Ketola, Matti Kettunen, Sari Päätalo ja Marja-Liisa Suomalainen. Joukkue otti ylivoimaisen voiton keräämällä tuntuvan etumatkan jo tarkkuusheittotehtävässä. Matti Kettunen oli lyömätön ja sai lähes puhtaan sarjan kanisterinheitoissaan. Alun nokkeluustehtävässä joukkueet olivat vielä kutakuinkin tasaväkisiä. Viimeisenä tehtävänä oli solmujen aukaisuja virran toisella rannalla. Tehtävän suorittamiseen vaadittiin puolet joukkueesta. Kettunen ylitti virran sub-laudalla, Suomalainen uimalla. Maalissa laatoista tuli vielä koostaa ehjä aapiskukon kuva.

Melonta- ja saunailtaa vietettiin lepposissa tunnelmissa

Tiistaina 11.6.2019 järjestetty melonta- ja saunailta veti hyvin väkeä viettämään yhteistä kesäiltaa. Melomassa oli peräti 15 yrittäjää. Pälkäneen Yrittäjien puheenjohtaja, monialayrittäjä Satu Ukkonen opasti joukolle melonnan perusasiat ja pian laskimme kajakit ja kanootin Kostianvirtaan. Reilun tunnin melonnan jälkeen jatkoimme iltaa saunomalla Lomakodin saunalla. Mukava ilta ja paljon tyytyväisen oloisia yrittäjiä! Käy katsomassa video retkestä!

 

Frisbeegolf tarjosi haasteita

Tupenpurijat ry opasti yrittäjiä frisbeegolfin saloihin perjantaina 24.5.2019. Aluksi harjoittelimme heittotekniikoita Luopioisten urheilukentällä, jonka jälkeen kiersimme kuntopolun ympäristössä kiertävän radan. Loppuillasta nautimme Liekin terassikauden avajaisten tarjoilusta sekä hyvästä musiikista ja seurasta. 

Loppukevään ja alkukesän teemana on kesäksi kuntoon

Tule mukaan nostamaan kuntoasi ja hakemaan reipasta mieltä yhteisistä liikuntatuokioista! Liekin terassille ja rantasaunaan olet tervetullut, vaikka et osallistuisikaan liikuntaan. 

Toukokuussa teemme kolme leppoisaa pyöräilyretkeä  ja perjantaiaamuisin treenaamme porukalla lihaskuntoa Kostia-areenalla. Tervetuloa mukaan, ennakkoilmoittautumsia ei tarvita. Ota mukaasi oma juomapullo!

Tulossa on myös kaksi huippuhauskaa illanviettoa. Perjantaina 24.5. tutustumme Luopioisten frisbeegolfrataan Tupenpurijat ry:n johdolla ja jatkamme iltaa Liekin terassikauden avajaisissa. Tiistaina 11.6. teemme melontaretken Kostianvirralla ja vietämme mukavan saunaillan Pakanrannan rantasaunalla. Illanviettoihin tarvitsemme ennakkoilmoittautumiset, jotta osaamme varata riittävästi tarjottavaa.

Terveyttä hapanjuurileivästä

Ensi tiistaina Luopioisten Pytingissä nähdään ja koetaan vaalean hapanjuurileivän valmistusta. Leipuri Paula Suksia opastaa meitä tämän terveellisen valmistustavan saloihin.

– Hapanjuurileivässä ravintoaineet ovat paremmin imeytyvässä muodossa. Tämä leipä myös sopii monille, joille hiivalla leivottu leipä aiheuttaa vatsaoireita, Suksia kertoo.

Tiistain valmistelut ovat Kuohijoella jo meneillään.

– Olen nyt herätellyt juurta ja se on jo hyvässä vireessä. Leivon tiistaiksi siitä pataleivän maistiaisiksi.

Maistiaisten lisäksi Paula Suksia lupaa antaa juurta tiistaina mukaan niille osallistujille, jotka haluavat aloittaa vaalean hapanjuurileivän valmisteuksen kotonaan.

– Tuon mukanani sekä kuivattua että jo heräteltyä juurta, jonka kanssa pääsee tositoimiin saman tien, Suksia lupaa.

Koko leivontaprosessia emme yhden illan aikana pysty kokemaan, sillä leivän valmistukseen tarvitaan useita päiviä. Eri vaiheiden opetuksen lisäksi pääsemme kuitenkin kokeilemaan käytännössä taikinan sekoittamista ja taittelua.

Terveyttä hapanjuurileivästä -ilta pidetään Pytingin alakerrassa tiistaina 16.4.2019 klo 18-20.30.

Ilmoittaudu mukaan Marja-Liisalle marja@sirium.fi tai 040 578 0782.

Tekstit huokuivat luovuutta

Luovan kirjoittamisen työpaja veti Kostiakeskukseen yhdeksän yrittäjää eri puolilta Pälkänettä. He todistivat jälleen, että yrittäjistä löytyy rutkasti heittäytymisen kykyä, rohkeutta ja luovuutta.

Pälkäneen kunnan kulttuurisuunnittelija Marketta Vaismaa ohjasi illan vankalla kokemuksella. Ensin hän antoi ryhmälle tehtäväksi kirjoittaa omasta roskiksestaan, seuraavaksi oman itsensä reseptin. Myöhemmin osallistujat kirjoittivat pienen tarinan tuntemastaan ihmisestä.

– Selvisin kuitenkin. Tarinat löytyivät yllättävän nopeasti ja tekstiä vain tuli, Anssi Kukkonen Assin Kaupasta Aitoosta kertoi.

Kirjoitetut tekstit myös luettiin ääneen koko ryhmälle. Reseptit olivat hyvin kirjoittajiensa näköisiä, eloisasti ja napakasti kirjoitettuja, monet myös huumorilla höystettyjä. Tarinoissa oli mukana suuria tunteita, arvostusta ja kaipausta.

– Sain ahaa-elämyksen, sillä en itse asiassa odottanut, että kirjoittaisimme täällä itse. Se oli kuitenkin yllättävän helppoa, kielenkääntäjänä Kuohijoella toimiva Ulla Kuusniemi sanoi.

Illan jälkeen työpajan osallistujat vaikuttivat hyväntuulisilta ja vapautuneilta.

– Tämä oli oikeasti hirmuisen hauskaa, Anssi Kukkonen kehui.

– Tällaista voisi ihan harrastaakin, Ulla Kuusniemi jatkoi.

Aiton kyläkauppias Anssi Kukkonen.
Ulla Kuusniemi ja Lumia Huhdanpää-Jais keskittymässä annettuun kirjoitustehtävään.
Pekka Linnainmaa, Sirkku Nevaranta ja Ulla Kuusniemi kuuntelevat Lumia Huhdanpää-Jaisin tarinaa.

Luovan kirjoittamisen työpaja oli osa Pälkäneen seudun yrittäjien hyvinvointihankkeen kulttuurikerhon toimintaa. Tavoitteena on tarjota mahdollisuuksia oman luovuuden herättelyyn erilaisten taidemuotojen avulla. Suunnitelmissa on järjestää ainakin kuvataidepaja, draamapaja ja rytmi-/musiikkipaja. Luovaa kirjoittamista harkitaan järjestettäväksi uudelleen, sillä työpaja oli suosittu ja palaute oli ylistävää.

Ota rohkea askel ja löydä luovuutesi

Tule mukaan hyvinvointihankkeen luovan kirjoittamisen työpajaan keskiviikkona 13.3.2019 klo 18-21! Ohjaajana toimii Marketta Vaismaa ja paikkana on Kostiakeskus osoitteessa Onkkaalantie 76.

Miksi luova kirjoittaminen lisää yrittäjän hyvinvointia? Kysyimme asiaa kahdelta asiaa harrastaneelta pälkäneläiseltä yrittäjältä.

– Ensisijaisesti kurssi antoi hyvän syyn jutella erilaisten ihmisten kanssa asioista, jotka eivät liity mitenkään omaan työnkuvaan. Se on hyvin virkistävää ja parantaa henkistä hyvinvointia, kun saa ajatukset omista duuneista välillä irti. Tekee myös hyvää saada ajatuksensa paperille, rakennusalan yrittäjä Pekka Linnainmaa kertoo.

Myös hyvinvointialan yrittäjä Kirsi Urkko on saanut paljon osallistuessaan luovan kirjoittamisen kursseille.

– Luova kirjoittaminen avartaa aivoja ja avaa luovuutta muuhunkin toimintaan. Muiden kirjoitusten kuuleminen avaa myös laajempia näkökulmia.

Keskiviikkoisen työpajamme vetäjänä toimiva Marketta Vaismaa uskoo asiaansa ja toivoo, että yrittäjät rohkaistuvat kokeilemaan luovaa kirjoittamista.

– Kirjoittaminen on itseilmaisun muoto, joka tarkentaa omaa näköä sekä ympäristöön että itseensä. Hyvinvoinnin näkökulmasta sen vaikutus perustuu siihen, että siinä ollaan vahvasti kosketuksissa oman itsen kanssa.

Luovan kirjoittamisen työpaja on avoin ja maksuton kaikille pälkäneläisille yrittäjille. Ennakkoilmoittautumista toivotaan kahvituksen mitoittamiseksi. Ilmoita tulostasi viimeistään tiistaina 12.3. Marja-Liisalle marja@sirium.fi tai 040 578 0782.

                     

 

Lumikenkäretki Aivujärvelle toi iloisen mielen

Helmikuun lopulla toteutettu lumikenkäretki keräsi kymmenkunta yrittäjää reippailemaan luonnossa. Kaikki olivat lumikengillä elämänsä ensimmäistä kertaa ja kokemus oli hyvin myönteinen. Retki suuntautui Niitty-Seppälän kesätorilta Aivujärvelle Kostian Kahlaajien laavulle, jonne olimme saaneet luvan tehdä nuotiotulet. Retken tunnelmista lisää videolla

Etsimme kyläkohtaisten liikuntaporukoiden vastuuvetäjiä

Hyvinvointihankkeen Onkkaalassa ja Luopioisissa kokoontuvien liikuntakerhojen lisäksi meillä on mahdollisuus tukea kyläkohtaisten liikuntaporukoiden toimintaa. Tarjoamme säännöllisesti kokoontuville omatoimisille ryhmille liikunnan ammattilaisen sparrausta ja muutaman ohjatun liikuntakerran kaudessa.

Kokoa oman kyläsi yrittäjiä yhteisille ilta- tai aamukävelyille ja ilmoita ryhmäsi Marja-Liisalle. Sovitaan yhdessä paras tapa tukea ryhmänne toimintaa.

Vastuuvetäjän tehtävinä on toimia ryhmän yhteyshenkilönä sekä olla mukana (tai hankkia itselleen sijainen) yhteisesti sovituilla liikuntakerroilla.